HUNGARIA-3775 KONDÓ, SZABADSÁG UTCA 77.; tel.: 30/639-2903; drótpostacím: kondoref@gmail.com MAGYARORSZÁG-3776 RADOSTYÁN, KOSSUTH LAJOS U. 2-4. tel.: 30/639-2903; radostyan@gmail.com


MEGJELENT A RADOSTYÁNI SION

XXXI. ÉVFOLYAMÁNAK 3., KARÁCSONYI SZÁMA

 

Napvilágra kerültek a radostyáni templom középkori részletei

RÁDIÓRIPORT

 

A KONDÓI TEMPLOM NOVEMBERI NAPSÜTÉSBEN 2019-ben


Jézus Krisztus mondja:

"Ha ti megmaradtok az én beszédemben, bizonnyal az én tanítványaim vagytok; és megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket."

János evangéliuma 8:31-32.

A vasárnapi istentisztelet Radostyánban délelőtt 10 órakor kezdődik tavasztól őszig a templomban, ősztől tavaszig a gyülekezeti teremben. Bibliaóra ősztől tavaszig csütörtökön esténként a gyülekezeti teremben. Szeretettel hívjuk a Testvéreket.


A radostyáni egyházközség bankszámlaszáma:

10701238-70193053-51100005


RADOSTYÁNI FALUBEMUTATÓ pps-ben


 

Radostyán gyönyörű. A Pitypalatty-völgy csodás. Nem meglepő, hogy az ittjárót elbűvöli a táj szépsége. Kicsiny falvak ülnek a Bükk keleti, dombokká szelídült, egész a Sajóig lemerészkedő nyúlványai között. Pontosan hatan vannak Kápolnától Varbóig, s élik mindennapjaikat vagy ünnepeiket a természet e pazar porondján. A hat falu között éppen középen van Radostyán, a 2300 éve folyamatosan emberlakta hely. Nekünk talán már megszokott a szépség, megszokott a táj bűvös varázsa, megszokott az, amit nem szabadna megszokni annak, aki nyitott szemmel él a világban. Minden reggel új csodára ébredünk, minden nap elénk hoz valami szépet, amit megláthatunk a teremtettségből, minden nap tehetünk valamit, amiért érdemes élni, lelkesedni. Amikor felkaptatunk a Kutyás-oldalra, kitárul elénk az az utánozhatatlan, festő keze által megrajzolhatatlan táj, a színek élénk rikítása vagy plasztikus kavalkádja, nyári színpompa vagy őszi áradata az elmúlás szomorú tarkaságának, vagy a tél dermedt kristályragyogását felváltó reményzöldje a kikeletnek, Magas-Tátra égbetörő csúcsai a horizont szélén, vagy gazdag gyümölcsösök és üde szőlőskertek vidám változatossága, a dombokon megbúvó fehérfalú pinceházak kedves füzérsora, bennük munkás ember szomját megérdemelten oltó nemes nedű, mert méltó a munkás a maga bérére, a jutalomra az, aki küzd a földdel az életért, aki verejtékét nem sajnálja, hogy kóró és bogáncs helyett édes gyümölcsöt teremjen neki. Mert manapság terem sok bogáncsot és tövist is a föld, mint az emberek élete olykor. De mi azt lássuk a világból, ami szép! Törekedjünk a nemesre, a jóra és a tökéletesre! Az Istenben megnyugvó ember így látja a teremtettség csodáit, a Földnek e pontján pedig különösképpen. S aki látja, annak élete maga is csodát terem.

Egy bejegyzés álljon végül itt a vendégkönyvünkből: „Lenyűgöző a táj szépsége…ahol átütő erővel sugárzik az önmeghatározó=hitét megvalló "Radostyáni Sion" népének a hite és hazaszeretete. A Hit, a Hazaszeretet, a népi-művészet felmutatása, a nevében is bájos "Pitypalatty"-völgy … Petőfi verset idéz lelkemben"...ha a Föld Isten kalapja, hazánk a bokréta rajta.." A Natúra és az Isten alkotta ember szellemi gazdagságát közvetíti.” (Tóth Árpádné ny. lelkipásztor Harkányból)

Ha ide látogat, meglátja, hogy valóban gyönyörű ez az Isten adta hely, s objektivitást nyer majd az itt élők szubjektív és néha a lokálpatriótizmustól elfogult véleménye.

Várady Zsolt református lelkész 2010-ben


Radostyán a két Tátrával, a Magassal és az Alacsonnyal. Tiszta időben látjuk a Szepes vármegye északi határát, illetve egyben ezer éves Hazánk és Lengyelhon történelmi határát jelző Kárpátok-koronáját. A kitekintés, a távolba látás, a nagyobb perspektíva felfedezése megerősíthet a hétköznapok sokszor őrlőmalom jellegű küzdelmeiben.


A magyar történelem először 1219-ben említi a ma 700 lelket számláló községünket, Radostyánt. Magyarországban, Borsod vármegyében, a Bükk-hegység észak-keleti, dombokká szelídült oldalán fekszik, 18 kilométerre Miskolctól.


Radostyán és Kondó légiképen

Radostyán neve ószláv eredetű, magyarul "várhely" a jelentése. A középkori templom ezen a falu közepén emelkedő "hegyen", "várhelyen" épült, ismeretlen időben. Mai állapotát 1784-ben nyerte. Érdekesség, hogy a templom mellett lévő temetőn a többszöri ásatások alkalmával kétezerháromszáz éves kelta urnasírokat találtak értékes leletekkel.

Kapcsolat: Várady Zsolt lelkész, telefon: 30/639-2903; radostyan@gmail.com


 


Áldás, békesség! Kérem, írja meg észrevételeit, javaslatait a honlapról vagy egyszerűen üzenetet küldhet innen.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Radostyáni időjárás a képre kattintva:GOOGLE HELYKERESŐ

FÓRUMPlease do not change this code for a perfect fonctionality of your counter


Látogatók 2010. június 22-től:


A radostyáni és a kondói református egyházközségek honlapja: www.radostyan.ref.hu

Honlapkészítés